Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Moderators: Nighthawk4, Dungeon Masters

Post Reply
User avatar
bidocks
Apprentice Scholar
Posts: 545
Joined: Mon Jul 12, 2010 2:35 pm
Timezone: Eastern

Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by bidocks » Wed Mar 02, 2011 4:45 pm

I just noticed this happening recently, not sure when exactly.

Swords and bows when equipped on my character seem to be semi transparent, parts of them anyway. So much that when in improved inviso and you're semi transparent, those parts are now invisible. Very odd looking. Also, some of the spider models don't have legs that reach the ground, ie.. the thin tips of their legs dont show up on my screen.

Anyone have any ideas? Just a few minutes ago I updated video drivers, no change. ATI Radeon HD 5450 card if it matters and Windows 7.

Thanks!

-B
Player of:
Victoria DeVitale: "You know that little voice in your head? The one that tells you not to say things you probably shouldn't? Uhm.... yeah, I don't have one of those."

User avatar
Grunt
Team Member; Retired with Honors
Posts: 9422
Joined: Sat Jun 05, 2004 12:37 am
Timezone: I AM A TIME LORD
Location: Boston, MA

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by Grunt » Wed Mar 02, 2011 4:57 pm

See your optometrist?

:D
FletcherWiki

*Stepping out of a portal*
Nawen Amakiir: there he is.. *smirks* someone had to make an entrance
Fletcher Millstone: MILLSTONE! *arms held high*
Lilliana Be'letane: You're the worst, Fletcher.

User avatar
sinn
Elder Sage
Posts: 4136
Joined: Thu Nov 13, 2003 4:58 pm
Location: CA, USA (GMT - 8 hours)
Contact:

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by sinn » Wed Mar 02, 2011 5:26 pm

I have had this issue for a long time. Sometimes even armor is semi transparent. Sometimes reequipping them helps others it does not. I THINK the issue has to do only with items edited with IG weapon and armor models. As for the spiders I have seen that too, no idea why its like this, I have ideas and thoughts, but I normally just play zoomed all the way out and have my graphics turned down or my poor laptop will get all laggy on me. The graphics of NWNs never really did that much for me in the first place, it was the RP and the game mechanics. Sorry no help for your issues I just ignore them on my computer.
you can run all your life, but not go anywhere.

User avatar
bidocks
Apprentice Scholar
Posts: 545
Joined: Mon Jul 12, 2010 2:35 pm
Timezone: Eastern

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by bidocks » Wed Mar 02, 2011 7:03 pm

Well, glad I'm not the only one, but... makes sense about the edited model thing.

Thanks for the input!
Player of:
Victoria DeVitale: "You know that little voice in your head? The one that tells you not to say things you probably shouldn't? Uhm.... yeah, I don't have one of those."

User avatar
Li'll Divvil
Team Member; Retired with Honors
Posts: 6493
Joined: Tue Oct 05, 2004 6:57 pm
Timezone: GMT +1
DM Avatar: Tobin
Location: Dutchie in Germany
Contact:

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by Li'll Divvil » Wed Mar 02, 2011 10:01 pm

With issues like this it would help if you could tell us a bit more about your system

What OS do you run? Win XP, XP64, Vista, Vista 64, 7, etc...

What videocard do you have (make/model)
What driver version are you running?

How have you set up your NWN? Textures, antialiasing, shadows, lights etc...(this is all stored in your nwn ini files)

Sometimes knowing what processor is in your rig can help too.

This partial invisibility could be a shader issue or a texturing glitch or any kind of things, but without knowing more it is hard to give advice.

User avatar
Gorgon
CCC - Special Projects Manager
CCC - Special Projects Manager
Posts: 6477
Joined: Fri Oct 17, 2003 10:14 pm
Timezone: PST -8
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by Gorgon » Thu Mar 03, 2011 3:42 am

Check that you also have environment mapping on creatures enabled under video options. I've seen some weird stuff like that when I accidentally turned it off.
"God not only plays dice, he throws them in the corner where you can't see them."
-- Stephen William Hawking (b. 1942) --


Sprucing up ye olde NWN | Modifying nwn.ini and nwnplayer.ini | ~Avlis Theme Song~ The only thing that matters

User avatar
bidocks
Apprentice Scholar
Posts: 545
Joined: Mon Jul 12, 2010 2:35 pm
Timezone: Eastern

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by bidocks » Thu Mar 03, 2011 2:09 pm

I'll trt the envirnment mapping thing, its been off for a while, but worth a shot.
Anyone have any ideas? Just a few minutes ago I updated video drivers, no change. ATI Radeon HD 5450 card if it matters and Windows 7.
I have tried every adjustment and slider in the game.... except of course the envinrment mapping one *coughs*
Player of:
Victoria DeVitale: "You know that little voice in your head? The one that tells you not to say things you probably shouldn't? Uhm.... yeah, I don't have one of those."

User avatar
bidocks
Apprentice Scholar
Posts: 545
Joined: Mon Jul 12, 2010 2:35 pm
Timezone: Eastern

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by bidocks » Fri Mar 04, 2011 6:18 pm

Thanks Gorgon, the environment mapping on creatures toggle did it. All is opaque that should be.
Player of:
Victoria DeVitale: "You know that little voice in your head? The one that tells you not to say things you probably shouldn't? Uhm.... yeah, I don't have one of those."

User avatar
sinn
Elder Sage
Posts: 4136
Joined: Thu Nov 13, 2003 4:58 pm
Location: CA, USA (GMT - 8 hours)
Contact:

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by sinn » Sat Mar 05, 2011 5:06 am

bidocks wrote:Thanks Gorgon, the environment mapping on creatures toggle did it. All is opaque that should be.

woohoo! I need to check this out! :D .. when I can actually log in! :x
you can run all your life, but not go anywhere.

User avatar
Adm.Venge
Scholar of Fools
Posts: 363
Joined: Sun Apr 30, 2006 12:27 am

Re: Weird Video bug.... Semi Transparent weapons?

Post by Adm.Venge » Sat Mar 05, 2011 3:09 pm

Gorgon wrote:Check that you also have environment mapping on creatures enabled under video options. I've seen some weird stuff like that when I accidentally turned it off.
Of course, on some video cards, environment mapping on creatures causes some textures to not appear correctly. This means some monsters, placeables, and bits of outfits will randomly flicker between the texture/skin and white. This is different than custom textures/skins not loading when you start the game (which sometimes occurs).
Player; Retired
Grunt wrote:The fact that you are not even a barbarian disqualifies you from topics of Furiousness. Poseur!

Post Reply